16 april 2020

Wij eisen spoedprocedure over bewapening boa’s

In een brief aan minister Grapperhaus van Justitie pleiten wij - de boa’s en de NBB - voor een spoedprocedure, waarna met ruimere criteria de mogelijkheid wordt gecreëerd om boa’s uit te rusten met pepperspray en/of wapenstok.

Naar aanleiding van het groepsgeweld tegen boa’s op zondagavond 12 april in Rotterdam en Amsterdam willen wij hierover op zo kort mogelijke termijn in overleg met de minister. “In deze tijd worden in het belang van de volksgezondheid grote en verstrekkende besluiten in zeer korte tijd genomen,” zo beargumenteert Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, in de brief. “Dat zou wat ons betreft ook moeten gelden voor de door ons gevraagde spoedprocedure.”

Geweld
Zondagavond 12 april ging een groep van zo’n 20 mensen in Rotterdam zich te buiten aan verbaal en fysiek geweld tegen boa’s, onze collega's. In de hoofdstad waren dezelfde avond tien mensen agressief tegenover boa’s. Aanvankelijk werd één verdachte aangesproken en staande gehouden. Deze verdachte had in no time steun van toesnellende personen, waardoor de boa’s ineens tegenover een groep kwamen te staan: in Rotterdam 20 en in Amsterdam 10. Na enkele minuten was er steun van de politie, maar het kwaad was al geschied. De boa’s kregen rake klappen en liepen verwondingen op.

Zeer boos
De Nederlandse BOA Bond hoort de laatste tijd vaker, en deze week nog van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, dat boa’s zich bij enig risico zouden moeten terugtrekken. “Onze leden zijn daar zeer boos over,” benadrukt Ruud Kuin. “Nog los van het feit dat terugtrekken zondagavond niet meer mogelijk was, wordt hiermee een verkeerd en kwalijk statement aan de burgers gegeven: als u de (nood)verordening overtreedt en dat zonder weerstand accepteert, moet u boeten. Maar als u wel weerstand geeft, zullen onze boa’s zich terugtrekken en komt u ermee weg. Dat kan toch niet de werkelijkheid worden? Dit groepsgeweld was vermoedelijk niet ontstaan, en vrijwel zeker niet geëscaleerd, als de boa’s waren uitgerust met de juiste middelen. Ons standpunt is bekend: een boa met niet alleen toezichthoudende, maar ook handhavende taken moet worden uitgerust met de verdedigingsmiddelen wapenstok en pepperspray.”

Lees hier onze brief aan minister Grapperhaus van Justitie.

In de media
De afgelopen dagen hebben wij, Eric en Ruud, ons namens de betrokken boa's en hun collega's uitgesproken voor verdedigingsmiddelen naar aanleiding van het groepsgeweld afgelopen zondag. Wil je dit terugzien of teruglezen? Check dan onderstaande links of ga naar In de media.

Volkskrant
NU.nl
Parool
Goedemorgen Nederland, WNL
AT5